Optische illusie in een Anamorphose schilderen
Dit jaar was ik gastdocent op de Nieuwe Regentessenschool (Freinet Onderwijs) met een keuzecursus 'Anamorphose en Optische Illusies' maken. Met een groepje kinderen hebben we ontdekt dat een anamorphose een afbeelding is die slechts vanaf één perspectiefpunt correct is te bekijken. Buiten dat ene punt is het beeld niet kloppend en vervormd. Een optische illusie is een afbeelding die lijkt te kloppen maar het niet is, zoals een onmogelijke driehoek.
We zijn als introductie begonnen met het bouwen van een 'onmogelijke' driehoek met blokjes en het vouwen met papier van een optische illusie van een vierkant. Daarna zijn we met projectie  gaan schilderen in grote dozen met diverse hoeken en vlakken. We hebben steeds met een camera om de werken heengelopen en gezien dat je het beeld het beste één-dimentionaal  kan ervaren, omdat je met je beiden ogen diepte ziet en het daarom lastiger is om te ervaren wat het effect is. Hieronder de verbluffende resultaten!
 
This was a course 'painting an Anamorphose and an Optical Illusion'. With a group of children, we discovered that you can see an anamorphic image only from one perspective point to see it properly. Outside that one and only point the image is distorted. An optical illusion is an image that appears to be correct but it is not such an impossible triangle. Below the amazing results!
Back to Top