ECHT! Johan Manschot (Utrecht, 1974)
is a freelance graphic and illustrative designer, based in Utrecht.
Besides that he also is a respected Street-artist and co-organisator of parties and events.
Inside his graphic work he's specialized in Anamorphic artwork, Multicultural urban vibes and Native art.

ECHT! Johan Manschot (Utrecht, 1974) heeft zich, na vele jaren brede ervaring in decoratie, sfeerbeheer en grafisch design, bewezen als ontwerper. Dit door de unieke en opvallende grafische en vaak bijna illustratieve ontwerpen voor klanten als bijvoorbeeld SOAids Nederland, Aids Action Europe, MyBeach (Stichting de Noordzee), Brooks Running, Oxfam Novib, Protest Surfware, Wrangler Jeans, Diesel Jeans (i.s.m. Wink), het Tropen Museum Amsterdam en verschillende poppodia, platenmaatschappijen en uitgeverijen.
Naast de perfectie in een ontwerp staat voor mij het concept en meedenken met de klant altijd vooraan, om zo tot een onverwacht 'next level' eindproduct te komen. Indien nodig, luister ik met een kritische en professionele blik naar de klant en ben niet bang die te overtuigen om een stap verder te gaan en 'out of the box' te denken... Maar ook het werken in teamverband of aangestuurd worden door een artdirector met deadlines  die 'eergisteren' gehaald moeten worden komen voor. ​'Zelfontwikkeling' is voor mij geen inhoudsloze kreet, maar wordt door mij continue door en door geleefd. Stilstand is achteruitgang en ik wil altijd open staan voor nieuwe trends, inzichten en technieken.  
Zo heb ik mij naast de reguliere werkzaamheden een aantal jaar o.a. ontwikkeld in het ontwerpen en uitvoeren van zogenaamde Anamorphose kunstwerken. Vaak qua uiterlijk zeer typografisch en geschilderd op muren met ingewikkelde hoeken en perspectieven. Kenmerkend aan deze Anamorphoses is dat het beeld slechts vanuit één correct perspectiefpunt is te ervaren. Hierbuiten vervormt het beeld zich onmiddelijk naar losse en uitgerekte abstracte vormen.
Tevens ben ik na een aantal reizen, mijzelf steeds meer gaan specialiseren in Indiase / Oosterse vormgeving. De inspiratie komt vanuit de Oosterse / Indiase, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse ‘native street’ design cultuur. In de loop van de jaren heb ik een indrukwekkende verzameling Indiase filmposters verzameld.
Vanuit die passie voor Indian posterdesign is in 2005 het fullcolour boek ‘Behind the Scenes of Hindi
Cinema’ met Marijke de Vos samengesteld en vormgegeven. Het boek is uitgegeven bij het Koningklijk
Instituut vd Tropen (KIT-publishers). De wereldberoemde Bollywood acteur Amitabh Bachchan heeft het
boek bij de opening van de IIFA in Amsterdam aan de wethouder Laetitia Griffith aangeboden.
Met deze specialisaties in het achterhoofd worden er dan ook zeer veelzijdige en vooral leuke projecten aangenomen. Zoals het mede-organiseren van (MysticGrooves) parties en events, het ontwerpen van flyers, cd-hoezen, copyzines, decors, jaarverslagen, huisstijlen, illustraties, anamorphose (3D) kunstprojecten en het beschilderen van muren met kinderen op scholen en in (achterstands)wijken.

Voor de legendarische MysticGrooves parties in Rasa (Utrecht), maar ook in de Melkweg (Amsterdam), LowLands, Tivoli (Utrecht), de Utrechtse Stadschouwburg en de ChillOut (de Bijenkorf) zijn er  grote Indiase decorstukken beschilderd in een mix van Oosterse en Westerse styles. Canvassen, decors en banners van 1,5 bij 10 meter waren geen uitzondering.
"De soms ‘naïve’ manier van schilderen en/of vormgeven in niet-Westerse landen spreekt mij zeer aan. Vaak is het juist mooi vanwege de imperfectie." zegt hij over zijn werk. Tevens inspireren de droomwerelden van de zogenaamdeBollywood films hem zeer... van actieheld tot pure romantiek; alles kan.
In de portfolio kunt u veel meer werk van mij zien.

Met werk in het verleden voor o.a.:
Aids Action Europe
Aids Fonds Nederland
De Bijenkorf Nederland (ChillOut)
Composite Agency
ContraBanda festival
Cumulus Welzijn
D-Cent clothing
Djax Records
Earth Beat
EKKO
Elephant Parade
GlobaLoca!
Kosmopolis Den Haag
KIT Publishers (Koninklijk Instituut vd Tropen)
LE:EN restaurant
Leger des Heils
Melkweg
Mitros Utrecht
MyBeach
MyFonts USA
Mystic Grooves
de Nieuwe Kerk
de Nieuwe Regentessenschool
PGU
Popunie Rotterdam
Portaal Utrecht
Rasa
Rikmenspoel & Bakker advocaten
Rumor Festival
Sju Jazzpodium
Stichting de Noordzee
Soa Aids Nederand
Tannhäuser Project & Interim Managers
TAXI-E - taxi electric
Tivoli
Tropen Theater Amsterdam
Universiteit Utrecht
de Vrede van Utrecht

Wink;
Asics
Adidas
Bread & Butter

Brooks Running
Diesel jeans
Dockers
Douwe Egberts
Lowlands Festival (Mystic Grooves)
Onitsuka Tiger
Oxfam Novib
Protest board & surfwear
ValtiFest
Wrangler
Studio: PC Borstraat 13, 3515 XW Utrecht. The Netherlands
M: 06-18214064 | E: info (@) echt-johan-manschot.nl

Back to Top